Snijlijnen

Tijdens het bestellen van drukwerk kun je tegen verschillende struikelblokken lopen. Als je je huisstijl wilt laten afdrukken moet je rekening houden met snijlijnen. Indien je nog niet eerder drukwerk met snijlijnen hebt besteld, kun je met de uitleg en stappen hieronder voorkomen dat een klein deel van je ontwerp buiten beeld valt.

Een snijlijn is een kleine marge om je opdruk heen dat geen waardevolle informatie bevat. Het afdrukken van bijvoorbeeld visitekaartjes, flyers of folders gebeurd op een groot formaat. Na het afdrukken worden deze in de juiste maten gesneden. Met een goed ingestelde snijlijn voorkom je dat een klein gedeelte van je opdruk verloren gaat. De term snijlijn kan ook worden gebruikt als snijmarge, veiligheidsmarge of snijrand. Het zijn verschillende termen die op hetzelfde onderwerp betrekking hebben.

Snijlijnen in PDF

Je kunt de snijlijnen of snijranden om je huidige ontwerp maken. Hierdoor wordt het bestand iets groter dan nodig is. Na het op maat snijden vervalt dit weer zodat je exact de juiste opdruk overhoudt. In een PDF bestand kun je het beste je bestand aanleveren. Je moet hiervoor het profiel PDF/X-1a:2001 aanhouden met de kleur Foga 27. Op die manier ben jij ervan verzekerd dat alles goed verloopt zonder verlies van kwaliteit of kleur.

Het aanbrengen van snijlijnen in PDF is niet mogelijk. Je kunt in dit programma namelijk geen wijzigingen aanbrengen. Je zult een ontwerpprogramma moeten gebruiken zoals Photoshop, Indesign of Illustrator. Hieronder kun je kort lezen hoe je bij die programma’s de snijlijnen, snijranden en de veiligheidsmarge in kunt stellen.

Snijlijnen en snijranden

Snijlijnen en snijranden

Snijlijnen Photoshop

Een veel gebruikt programma is Photoshop. Hoewel de naam doet vermoeden dat je er enkel foto’s mee kunt bewerken, kun je er ook allerlei logo’s mee maken. Het ontwerpen van huisstijl is hierbij ook goed mogelijk. Door gebruik te maken van de juiste instellingen van een pagina voorkom je verlies van kwaliteit en opdruk. Voor de juiste huisstijl maak je een aparte pagina voor elk product zoals een visitekaartje, briefpapier, envelop en notitieboekjes. Om deze pagina maak je na afloop een kleine witte rand. Op de website van bijvoorbeeld drukwerkdeal lees je dat er wordt geadviseerd om 3 millimeter aan te houden.

Snijlijnen Indesign

Het intekenen van snijlijnen gaat ook via Indesign erg eenvoudig. Wanneer je hier klaar bent met ontwerpen kun je het bestand exporteren. Je dient daarbij te kiezen voor PDF. Zoals je in de afbeelding kunt bekijken, kun je daarbij aangeven dat je een snijlijn wilt toevoegen van een bepaalde afmeting. In de afbeelding zie je daar 2,117 millimeter staan. Je hoeft op die manier geen extra aanpassingen te doen aan het ontwerp zelf. Deze blijft zijn originele afmetingen houden. De snijlijnen toevoegen in Indesign zorgt ervoor dat je drukwerk nooit

Snijlijnen Illustrator

Tot slot kun je ook bij het programma Illustrator de snijlijnen toevoegen aan je ontwerp. Je kunt dit op twee manieren doen, ten eerste door de pagina afmeting aan te passen. Je kunt hierbij in het ontwerp de instellingen aanpassen zodat het geheel een rand krijgt van 3 millimeter. Het totale ontwerp wordt daardoor 6 mm hoger en 6 mm breder. Indien je hier geen aanpassingen in kunt of wilt maken, kun je net als bij Indesign ook tijdens het opslaan van het bestand de snijlijnen, snijranden of veiligheidsmarge instellen. Je kunt in de afbeelding hierboven zien hoe je dat het beste kunt doen. Twijfel je of je het juiste hebt gedaan? Als je drukwerk bestelt bij Drukwerkdeal, kun je altijd vragen of je de juiste marges hebt gebruikt.