Logo kleuren

Wist jij dat kleuren veel meer zeggen dan je zou denken? Onbewust geeft een bepaalde kleur een signaal af die je zintuigen prikkelen. Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt om bepaalde kleuren te verwerken in je logo. Na het lezen hiervan weet jij precies waarom Coca Cola een rood logo heeft en een merk als Hallmark paarse kleuren gebruikt.

Kleuren in je logo

De kleur in je logo kan een signaal afgeven die precies past bij je bedrijf. Wat wil je uitstralen naar je klanten toe? Bepaalde speerpunten zoals duurzaamheid, passie, kalmte of luxe kunnen worden vertaald met een bepaalde kleur. Denk daarom goed na over je logo voordat je besluit er eentje te ontwerpen in een bepaalde kleur of kleurencombinatie. Hieronder kun je kort per meest gebruikte kleur lezen wat de gedachte achter de desbetreffende kleur is:

Logo kleuren in de praktijk:

Rood: Deze kleur straalt kracht, energie en en passie uit. Je trekt met een felle kleur ook de aandacht. Helemaal wanneer je dit combineert met een contrasterende kleur. De kleur rood is ook vaak verbonden met eten en drinken. Denk daarbij aan verschillende fastfood ketens zoals KFC en Burgerking, maar ook het bekende Coca Cola maakt gebruik van deze rode kleur.

Oranje: Indien je een bedrijf hebt die jong en betaalbaar moet overkomen, dan is de kleur oranje een goede basis. Naast jong en betaalbaar straalt deze kleur ook uit dat je een echt Nederlands bedrijf bent. Een bedrijf zoals Drukwerkdeal, KNVB en de POST NL hebben oranje verwerkt.

Groen: Wie aan groen denkt, denkt meteen aan duurzaamheid en goed voor het milieu. Dit klopt ook volledig. De kleur groen staat daarnaast ook voor rust en gezondheid. Je komt het tegen bij verschillende bedrijven zoals Starbucks en FSC keurmerk voor hout.

Blauw: De kleur blauw is vooral erg zakelijk. Het straalt namelijk kalmte, succes maar ook zekerheid, betrouwbaarheid en loyaliteit uit. Je ziet deze kleuren terug bij merken zoals SPA, Peugeot en de Albert Heijn.

Paars: Wie denkt aan luxe, denkt misschien niet direct aan de kleur paars. Toch zie je deze kleur terug in logo’s van bedrijven die dit willen uitstralen. Vooral in de combinatie met goud is dit erg mooi. De kleur staat naast luxe ook voor spiritualiteit en rijkdom. Je vindt de kleur terug bij bedrijven zoals Hallmark, Milka en Yahoo.

Grijs: Naast echte kleuren is ook de kleur grijs veel gebruikt in een logo. Het geeft een zekere zin rust aan een ontwerp. Daarnaast zie je de kleur grijs ook terug bij bedrijven die niet zo ‘vrolijk’ zijn zoals uitvaartondernemingen. In combinatie met een felle kleur kan de kleur grijs de juiste steunkleur zijn.

Logo kleuren

Logo kleuren

Wat zegt een kleur over je bedrijf

Met behulp van de bovenstaande gegevens over de verschillende geel gebruikte kleuren in een logo kun je kijken wat past bij jouw bedrijf. Wat wil je precies uitstralen en hoe wil je overkomen bij je publiek? Maak eerst een schets van de speerpunten en uitgangspunten van je bedrijf, en kom zo tot de kleuren die erbij passen. Heb je een bedrijf dat al jaren bekend is, gebruik dan vertrouwde kleuren die het huidige logo ook hebben, dit voorkomt dat mensen het niet meer herkennen. Geef ook tijdig aan dat jullie binnenkort een ander logo gaan gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld al worden gebruikt op briefpapier, website of per nieuwsbrief per email.

Logo ontwerpen met de juiste kleuren

Het ontwerpen van een logo kost soms veel tijd. Je wilt immers dat het volledig past bij je bedrijf en er ook nog flitsend en modern uitziet. Je kunt het zelf ontwerpen maar ook laten ontwerpen. Er zijn verschillende programma’s zoals Photoshop, Indesign of Illustrator die je daarbij kunt gebruiken. Je kunt van elk ook een demo downloaden, zo kun je goed ontdekken welk programma je het fijnst vindt werken. Daarnaast zijn er ook vele bedrijven te vinden die voor een vast bedrag een aantal logo’s kunnen ontwerpen voor je. Je kunt aangeven welke kleuren je wilt hebben en wat voor soort logo je wilt. Binnen enkele dagen heb jij vaak al een aantal voorbeelden waarmee je verder kunt werken tot het perfecte logo met de juist kleuren.

Vragen over de logo kleuren?

Heb jij nog vragen over de verschillende kleuren die je in een logo kunt gebruiken of loop je ergens tegenaan? Hieronder kun je je vraag stellen. Wij zullen je zo spoedig mogelijk een reactie geven.

Stel hier je vraag