Lettercontouren

Als je een bepaald lettertype gebruikt kan het zijn dat een printer dit niet goed kan afdrukken. Om dat te voorkomen dien je de tekst die je hebt gebruikt om te zetten naar lettercontouren. Op die manier kun je elk lettertype gebruiken bij vrijwel elke printer. Hieronder lees je meer informatie over het omzetten van tekst naar lettercontouren. Met veel programma’s kun je dit eenvoudig doen. Het kan helaas niet in een tekstprogramma zoals Word. Je zult een echt bewerkingsprogramma moeten gebruiken.

Lettercontouren terugzetten naar tekst

Het omzetten van de letters is erg verstandig wanneer je gebruik maakt van een eigen maakt lettertype of van een lettertype dat niet vaak voorkomt. Het kan dan zijn dat een bepaalde printer dit niet goed kan lezen en vreemde tekens gebruikt. Indien je een tekst wilt omzetten moet je er goed rekening mee houden dat het daarna niet meer te wijzigen is. Je kunt niet zoals met normale letters op Backspace drukken en iets wijzigen of toevoegen. Je moet dan opnieuw gaan omzetten. Voor de zekerheid kun je het kopiƫren naar een nieuw venster.

Tekst omzetten naar contouren

Tekst omzetten naar contouren

Illustrator

In verschillende programma’s kun je eenvoudig van een tekst de lettercontouren maken. Je kunt daarvoor een sneltoets gebruiken of het menu aan de bovenkant van het scherm. Indien je gebruik wilt maken van de sneltoets dan gebruik je CMD + Shift + O. De tekst die je wil omzetten moet je eerst selecteren met de muis. Vervolgens gebruik je de sneltoets, je ziet nu dat het veranderd in lettercontouren en dat je deze ook niet meer kunt aanpassen.

Lettercontouren

Lettercontouren

Indesign

Ook in het programma Indesign kun je van een stuk tekst de contouren omzetten. Als je een exotisch of erg sierlijk lettertype hebt gebruikt dan is het verstandig om het op deze manier aan te leveren bij de drukkerij. Gebruik dezelfde sneltoets als bij Illustrator nadat je de tekst hebt geselecteerd. Je ziet nu dat de tekst niet meer is geselecteerd en is veranderd. Als je nu met de muis op de tekst klikt, zul je merken dat je het niet meer kunt aanpassen. Indien dit het geval is, dan is het goed gelukt.

PDF

Veel drukwerkbedrijven hebben het liefst dat je een opdruk in PDF bestand aanlevert. Op die manier kunnen ze de beste kwaliteit garanderen. In een PDF bestand kun je geen wijzigingen meer aanbrengen aan de teksten. Je zult voordat het wordt opgeslagen al de contouren hebben aangemaakt. Nu ben je gereed om drukwerk te bestellen waarvan je zeker weet dat het ontwerp dat jij hebt gemaakt ook daadwerkelijk op dezelfde manier kan worden afgedrukt.