Kleurenwaaiers

Het uitzoeken van een bepaalde kleur kan erg lastig zijn. Je wilt natuurlijk dat de kleuren overeenkomen met de huisstijl en het imago van het bedrijf. Met behulp van kleurenwaaiers kun je overzichtelijk en snel de verschillende kleuren bekijken en vergelijken. Op deze pagina zie je de verschillende waaiers die gebruikt worden voor webdesign, huisstijl ontwerpen maar ook voor drukwerk. Bij drukwerk kun je bijvoorbeeld kiezen uit de bekende PMS kleuren maar ook uit CMYK kleuren. Meer daarover lees je verderop deze pagina.

Voordeel van kleurenwaaiers

Met behulp van een kleurenwaaier kun je eenvoudig en overzichtelijk de juiste kleur bepalen. Je kunt op kleurstalen de daadwerkelijk kleur bekijken en vergelijken onder bijvoorbeeld daglicht en kunstlicht. Hierin kan namelijk een verschil zitten. Bij drukwerk kun je kiezen uit PMS of CMYK kleuren. Voor het ontwerpen van een huisstijl dien je daar rekening mee te houden. De kleuren kunnen anders afwijkend zijn met je ontwerp op de pc. Voor het ontwerpen van een design voor een website kun je HTML kleuren of RGB kleuren gebruiken. Online kun je daarbij de HTML waaier gebruiken. Het grote voordeel van kleurenwaaiers is de snelheid waarmee je de diverse kleuren kunt bekijken. Een tintje lichter of donkerder is daarbij geen enkel probleem.

Kleurenwaaiers

Kleurenwaaiers

Pantone Kleurenwaaiers

Het Pantone Matching System (PMS) is een Amerikaanse uitvinding die inmiddels over de gehele wereld wordt gebruikt. Voordat er iets bedrukt wordt, worden de gebruikte kleuren gemengd. Hierdoor wordt er met slechts 1 kleur per keer gedrukt. Met de PMS kleurenwaaier krijg je altijd en overal dezelfde kleuren. In de pantone kleurenwaaier kun je alle (meer dan 1.100) kleuren terugvinden. Maak jij veel gebruik van dit mengsysteem? Dan kun je het beste een set aanschaffen. Gebruik je het af en toe, dan kun je bij een drukkerij een set inkijken of lenen.

CMYK kleurenwaaiers

Je kunt naast PMS kleuren ook gebruik maken van een een ander mengsysteem. Hierbij wordt uitgegaan van de basiskleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Het ontwerp gaat door deze rollers waarbij de juiste kleur wordt bedrukt. Met de CMYK kleurenwaaier kun je de verschillende kleuren bekijken en vergelijken. Wil je van PMS de CMYK kleuren maken? Dan moet je ze vaak omrekenen. Dit kan met een waaier, maar ook online met een converter. Net als bij de Pantone kun je voor de CMYK ook een kleurenwaaier aanschaffen of lenen.

RGB kleurenwaaiers

De kleuren die je op een beeldscherm ziet, zijn gemaakt op basis van de Rood, Groen en Blauw combinatie. Ook wel RGB genoemd. Bij het maken van een website kun je deze kleuren gebruiken. Je kunt vaak online de RGB kleurenwaaier bekijken. Ook zie je vaak deze waaier naast het invulscherm voor een bepaalde code. Met de muis kun je zo de kleur bepalen en daarna nog iets aanpassen qua contrast, helderheid of sterkte. De RGB waardes worden dan automatisch ingevuld. Het is ook mogelijk om zelf de waardes in te vullen. Je kunt zo de kleuren kopiëren naar een ander ontwerp.

RAL kleurenwaaiers

Veel verf dat wordt gebruikt op muren en plafonds worden verkocht met RAL kleuren. In veel bouwmarkten kom je deze kleuren dan ook tegen. Als je een bepaalde huisstijl hebt en je wilt die kleuren laten terugkomen op bijvoorbeeld een muur, dan wil je geen kleurverschil. Met de RAL kleurenwaaiers kun je schuiven met de kleuren totdat je de juiste kleur hebt gevonden. Je kunt naast een waaier ook kleurstaven gebruiken. Deze hebben vaak verschillende kleurenvariaties van één bepaalde kleur.

Vragen over de kleurenwaaiers?

Heb jij nog vragen over een kleurenwaaier of het gebruik hiervan? Hieronder kun je je vraag stellen. Wij zullen zo snel mogelijk reageren met een passend antwoord.

Stel hier je vraag